А. С.
Демидова, М. В. Іномістова, Н. М. Топчій
Київський національний університет імені
Тараса Шевченка, Київ
E-mail:
Данный адрес e-mail защищен от спам-ботов, Вам необходимо включить Javascript для его просмотра.
,
Данный адрес e-mail защищен от спам-ботов, Вам необходимо включить Javascript для его просмотра.
,
Данный адрес e-mail защищен от спам-ботов, Вам необходимо включить Javascript для его просмотра.
Одним із захворювань, яке широко поширене у людей похилого віку, є
цукровий діабет – ендокринне захворювання, під час якого внаслідок недостатньої
кількості гормону інсуліну розвивається
порушення всіх видів обміну речовин. Такі порушення можуть бути причиною
інсульту. Цукровому діабету, як віковій хворобі, присвячено багато уваги, але
останнім часом зростає кількість хворих з гіпоглікемією. В нормі організм
підтримує рівень цукру в крові в досить
вузькому діапазоні (приблизно від 4 до 6 ммоль/л). Протягом цукрового діабету
рівень цукру в крові стає досить високим, а при гіпоглікемії він, навпаки,
нижче норми.
Метою
даної роботи було проаналізувати причини гіпоглікемії у людей похилого віку та
її особливості.
Як відомо, низький
рівень цукру у крові викликає низку порушень багатьох функціональних систем
організму. Особливо потерпає мозок, оскільки глюкоза є основним джерелом
енергії для клітин мозку. Він дуже швидко реагує на низький рівень цукру в
крові і через нервову систему надсилає сигнал до наднирників, де у відповідь
виділяється адреналін. При різкому падінні рівня цукру можуть порушуватися
функції мозку.
Останнім часом у
людей похилого віку, які проживають переважно у великих містах, почастішали
випадки гіпоглікемії, головною причиною якої може бути економічна криза. Так, у
деяких містах України частка осіб з гіпоглікемією зросла на 10-15% у порівнянні
з минулими
роками. В деяких регіонах показники були вищими, до 50%. У таких людей низький
рівень цукру спостерігався тривалий час, що було пов’язано, в першу чергу, з поганим
харчуванням. У похилому віці, люди навіть з благополучних родин, харчуються не
регулярно, нарікаючи на відсутність апетиту. Однією з причин цього є
малоактивний спосіб життя, відмова від помірного фізичного навантаження,
апатичне ставлення до життя тощо. Нажаль більшість медиків не приділяють
належної уваги низьким показникам цукру в крові старих людей, а намагаються
лікувати захворювання, які викликає гіпоглікемія. При цьому вживання ліків
часто не призводить до покращення фізичного стану, оскільки не усувається
причина розладів організму.
Більшість науковців
вважають, що гіпоглікемія є первісним явищем розвитку діабету, але це не завжди
так. У більшості піддослідних при регулярному повноцінному харчуванні рівень
цукру вирівнювався і тримався у межах норми весь час. Дуже важливим є вчасно
виявити симптоми гіпоглікемії і боротися з нею. Також необхідно звернути увагу
на наявність цього симптому і діабету у родичів, тобто на спадковість.
Таким чином, щоб уникнути гіпоглікемії у похилому
віці слід повноцінно регулярно харчуватися, бувати частіше на свіжому повітрі,
вести активний спосіб життя, постійно контролювати фізіологічні показники
організму, зокрема рівень цукру в крові.