С. С. Наскалова, Ю. В.
Гавалко
ДУ “Інститут геронтології НАМН України”,
Київ
Аналізуючи графіки інтрагастрального рН ми виявили деякі відмінності
його змін у осіб з наявністю або відсутністю НР (Н. pylori) інфекції.
Ці попередні дані
дали основу для проведення більш детального аналізу рН-грам, з метою
порівняльної оцінки змін кислотоутворення у відповідь на стандартний харчовий
подразник у інфікованих та неінфікованих НР людей похилого віку.
Контингент обстежених. Обстежено 30 практично здорових людей похилого віку
(60-74 роки). Серед них 19 осіб з
НР-позитивним та 11 осіб з НР-негативним за результатами уреазного тесту.
Дослідження проводилося в умовах клініки Інституту геронтології АМН України.
Програма обстеження включала: ендоскопічне дослідження шлунка та
дванадцятипалої кишки, гістологічне дослідження біоптатів слизової тіла та
антрального відділу шлунка, уреазний тест на наявність хелікобактерної
інфекції, добову інтрагастральну рН-метрію, ультразвукове дослідження органів
шлунково-кишкового тракту. Всі обстежені попередньо пройшли адаптацію до режиму
харчування у клініці протягом тижня: сніданок в 9:00, обід в 14:00, вечеря в
18:00. Склад їжі був стандартизований і відповідав дієті №15 по Певзнеру. В
день дослідження обстежувані отримували “стандартизоване” харчування, яке було
однаковим на сніданок, обід та вечерю і включало переважно продукти білкового
походження.
Результати. В
процесі наших досліджень виявлені вірогідні відмінності рівнів
інтрагастрального рН в залежності від наявності чи відсутності інфікування HP у
практично здорових людей похилого віку. До стандартизованого сніданку і
переважну частину часу після нього (135 із 180 хвилин спостереження)
інтрагастральний рН був вищий у HP-позитивних осіб - 4,15±0,53 ніж у НР-негативних - 1,99±0,23, тобто у них визначався
більш низький рівень кислотоутворення в шлунку.
Протягом 3-ої години після прийому їжі в обох
підгрупах інтрагастральна кислотність зростає, свідченням чого є зниження рН,
але за абсолютною величиною посилення кислотопродукції більш значне у
HP-позитивних людей літнього віку. Цікаво, що в обох підгрупах інтрагастральний
рН в процесі травлення їжі поступово зменшується до однакового рівня – 1,9-2,0
ум.од., який є оптимальним для максимальної ферментативної дії пепсину.
Таким чином, проведене нами дослідження дозволило
вивчити вплив гелікобактерної інфекції на зміни інтрагастрального рН у
відповідь на стандартний харчовий подразник у людей похилого віку в залежності
від інфікованості H. pylori.