М.С. Романенко, В.О. Іщук
ДУ “Інститут геронтології імені Д.Ф.Чеботарьова НАМН України”, Київ;
Данный адрес e-mail защищен от спам-ботов, Вам необходимо включить Javascript для его просмотра.
Харчування є потужним чинником зовнішнього середовища, який в залежності від кількісних і якісних особливостей може істотно впливати на перебіг фізіологічних процесів в організмі. Відомо, що аліментарні фактори впливають на розвиток метаболічного синдрому (МС), однією із компонент якого є порушена толерантність до глюкози (ПТГ).
Мета. Вивчити особливості харчування у людей похилого віку з МС та порушеною ТГ.
Матеріали і методи. Обстежено 27 людей похилого віку (60-74 роки) з МС, відповідно до критеріїв IDF (2005). За результатами стандартного глюкозотолерантного тесту пацієнтів розподілили на дві групи – з нормальною толерантністю до глюкози (12 осіб) та ПТГ (15 осіб). Контрольну групу склали 15 людей похилого віку без МС. Фактичне харчування вивчали методом добового відтворення з додатковим застосуванням анкетно-вагового методу. Харчові компоненти й енергоємність харчування підраховували з використанням таблиць хімічного складу та харчової цінності продуктів.
Результати. Енергоемність харчування в усіх групах обстежених практично не відрізнялась (2000-2300 ккал). У структурі харчування виявлено наступні відмінності. У хворих з МС та у здорових людей споживання простих легкозасвоюваних вуглеводів було підвищеним, а складних крахмаловмісних вуглеводів – зниженим. Найнижчу кількість простих і складних вуглеводів визначено в раціоні пацієнтів з ПТГ, що можна поясними свідомим обмеження ними споживання вуглеводів. У групі із ПТГ також виявлено найнижчий рівень споживання харчових волокон – (18,2±2,0) г/добу, р<0,05. Разом з тим, у в усіх групах обстежених визначено підвищені рівні споживання жирів (79-93 г/добу), в тому числі тваринних. Найвищу частку тваринного жиру від загальної кількості жиру – (67±3) % визначено саме в групі пацієнтів з ПТГ, р<0,05. У обстежених з МС та ПТГ споживання овочів та фруктів виявилося нижчим (321±45) ніж у здорових людей (449±44) та пацієнтів з МС без ПТГ (450±37) г/добу, р<0,05.
Висновки. Аналіз сучасного стану харчування засвідчує наявність аліментарних факторів ризику розвитку порушень вуглеводного та ліпідного обміну в усіх категоріях обстежених. Хворі з МС та ПТГ намагаються обмежувати споживання легкозасвоюваних вуглеводів, при цьому в їх раціоні залишається зниженою кількість складних вуглеводів та харчових волокон. Вагомий внесок у порушення структури харчування у пацієнтів похилого віку з МС та ПТГ роблять недостатня кількість в раціоні овочів та фруктів, а також високий рівень тваринних жирів.