Антистарение

...молодость - это надолго

  • Увеличить размер
  • Размер по умолчанию
  • Уменьшить размер
Главная | Тезисы докладов конференции им.В.В.Фролькиса | Конференция имени В.В.Фролькиса - 2013 | СТАН ХАРЧУВАННЯ ЛЮДЕЙ ПОХИЛОГО ВІКУ З МЕТАБОЛІЧНИМ СИНДРОМОМ ТА ПОРУШЕНОЮ ТОЛЕРАНТНІСТЮ ДО ГЛЮКОЗИ

СТАН ХАРЧУВАННЯ ЛЮДЕЙ ПОХИЛОГО ВІКУ З МЕТАБОЛІЧНИМ СИНДРОМОМ ТА ПОРУШЕНОЮ ТОЛЕРАНТНІСТЮ ДО ГЛЮКОЗИ

М.С. Романенко, В.О. Іщук
ДУ “Інститут геронтології імені Д.Ф.Чеботарьова НАМН України”, Київ; Данный адрес e-mail защищен от спам-ботов, Вам необходимо включить Javascript для его просмотра.

Харчування є потужним чинником зовнішнього середовища, який в залежності від кількісних і якісних особливостей може істотно впливати на перебіг фізіологічних процесів в організмі. Відомо, що аліментарні фактори впливають на розвиток метаболічного синдрому (МС), однією із компонент якого є порушена толерантність до глюкози (ПТГ). 
Мета. Вивчити особливості харчування у людей похилого віку з  МС та порушеною ТГ.
Матеріали і методи. Обстежено 27 людей похилого віку (60-74 роки) з МС, відповідно до критеріїв IDF (2005). За результатами стандартного глюкозотолерантного тесту пацієнтів розподілили на дві групи – з нормальною толерантністю до глюкози (12 осіб) та ПТГ (15 осіб). Контрольну групу склали 15 людей похилого віку без МС. Фактичне харчування вивчали методом добового відтворення з додатковим застосуванням анкетно-вагового методу. Харчові компоненти й енергоємність харчування підраховували з використанням таблиць хімічного складу та харчової цінності продуктів.
Результати. Енергоемність харчування в усіх групах обстежених практично не відрізнялась (2000-2300 ккал). У структурі  харчування виявлено наступні відмінності. У хворих з МС та у здорових людей споживання простих легкозасвоюваних вуглеводів було підвищеним, а складних крахмаловмісних вуглеводів – зниженим. Найнижчу кількість простих і складних вуглеводів визначено в раціоні пацієнтів з ПТГ, що можна поясними свідомим обмеження ними споживання вуглеводів. У групі із ПТГ також виявлено найнижчий рівень споживання харчових волокон – (18,2±2,0) г/добу, р<0,05. Разом з тим, у в усіх групах обстежених визначено підвищені рівні споживання жирів (79-93 г/добу), в тому числі тваринних. Найвищу частку тваринного жиру від загальної кількості жиру – (67±3) % визначено саме в групі пацієнтів з ПТГ, р<0,05. У обстежених з  МС та ПТГ споживання овочів та фруктів виявилося нижчим (321±45) ніж у здорових людей (449±44) та пацієнтів з МС без ПТГ (450±37) г/добу, р<0,05.
Висновки. Аналіз сучасного стану харчування засвідчує наявність аліментарних факторів ризику розвитку порушень вуглеводного та ліпідного обміну в усіх категоріях обстежених. Хворі з МС та ПТГ  намагаються обмежувати споживання легкозасвоюваних вуглеводів, при цьому в їх раціоні залишається зниженою кількість складних вуглеводів та харчових волокон. Вагомий внесок у порушення структури харчування у пацієнтів похилого віку з МС та ПТГ роблять недостатня кількість в раціоні овочів та фруктів, а також високий рівень тваринних жирів.

 

Опрос

Какова роль низкомолекулярных (небелковых) антиоксидантов в организме?
 
Сейчас на сайте находятся:
 24 гостей 

Самое популярное



ВАЛЕОЦЕНТР имени Н.А. Бобрышева ГЕНЕТИЧЕСКАЯ И РЕГЕНЕРАТИВНАЯ МЕДИЦИНА: ПРОБЛЕМЫ И ПЕРСПЕКТИВЫ Применение омега-3 полиненасыщенных жирных кислот в медицине V НАЦИОНАЛЬНЫЙ КОНГРЕСС ГЕРОНТОЛОГОВ И ГЕРИАТРОВ УКРАИНЫ - ПРОГРАММА Омега-3-ненасыщенные жирные кислоты Онтогенетические часы. Гипотеза Элевационная теория старения Менопауза та її наслідки Проблемы гипобиоза и продления жизни Новые технологии в регенеративной медицине: мировой опыт клинического применения стволовых клеток список участников октябрьского конгресса Жанна Луиза Кальман Основные теории старения Институт геронтологии НАМНУ Теории старения Конференция им.В.В.Фролькиса Препараты против старения Болезнь Альцгеймера Болезнь Паркинсона Онкопатология Возрастзависимая патология Остеопороз Конференции по старению и омоложению Ресвератрол Semagacestat Омега-3-ненасыщенные жирные кислоты Способы омоложения и достижения долголетия Методы исследований в геронтологии Жанна Луиза Кальман Функциональные диеты для омоложения

Последние публикации

Введите логин для входа


Главная | Тезисы докладов конференции им.В.В.Фролькиса | Конференция имени В.В.Фролькиса - 2013 | СТАН ХАРЧУВАННЯ ЛЮДЕЙ ПОХИЛОГО ВІКУ З МЕТАБОЛІЧНИМ СИНДРОМОМ ТА ПОРУШЕНОЮ ТОЛЕРАНТНІСТЮ ДО ГЛЮКОЗИ